Antioksidansi u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja

Kardiologija Dr Sonja Šalinger-Martinović 11.07.2017

Klasični antioksidansi (npr. vitamic C, E, beta karoten) nisu se pokazali kao efikasni u zaštiti od slobodnih kiseoničnih radikala u organizmu. Efikasnost u ovom smislu su pokazali polifenoli iz hrane i vina, kao i omega masne kiseline. Na žalost, samo 11% ljudi hranom unosi dovoljnu količinu omega masnih kiselina, a najveći dijetetski izvor omega kiselina je morska riba (tuna, losos, skuša). Tako da je često potrebno nadokaniti omega masne kiseline suplementima, koji nisu svi jednaki po svom sastavu. Brojna su povoljna fiziološka dejstva omega masnih kiselina kojima se omogućuje njihovo delovanje na prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. U grupu polifenola (flavonoida) spada više od 1.000 jedinjenja kojih ima u hrani, vinu i crnoj čokoladi. Smatra se da svoja povoljna dejstva ostvaruju delovanjem na endotel krvnih sudova. O najvažnijm aspektima vezanih za antioksidanse iz hrane, vina i crne čokolade, za AMEC govori Dr Sonja Šalinger-Martinović.



Partneri